Iohannis a participat la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale

Share Button

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat în perioada 28 – 29 septembrie a.c., la Tallinn, la reuniunea informală a Consiliului European, axată în principal pe viitorul digital al Europei.

În cadrul întâlnirii informale desfășurate joi seară, liderii Uniunii Europene au avut un schimb de opinii cu privire la procesul de reflecție privind viitorul Europei. În acest context, s-a discutat despre pașii de parcurs pentru reformarea Uniunii, a cărei agendă, stabilită la Bratislava și confirmată prin Declarația de la Roma, va trebui să fie pusă în aplicare. Acest obiectiv va trebui îndeplinit în condițiile în care au fost lansate, recent, noi propuneri de către Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, și de către Președintele Franței, domnul Emmanuel Macron.

Cu prilejul reuniunii, liderii europeni au fost de acord că se impune un proces de reflecție asupra direcției de urmat pentru consolidarea Uniunii fără modificarea imediată a Tratatelor.

În intervenția pe care a avut-o, Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra nevoii de a menține unitatea proiectului european, precum și de a aborda împreună diferitele inițiative care au fost și care urmează să fie lansate.

Președintele României a subliniat că, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, este nevoie să fie identificate soluțiile potrivite pentru a-l apropia mai mult pe cetățeanul european de Bruxelles.

În contextul pregătirilor pentru Președinția română a Consiliului Uniunii, Președintele Klaus Iohannis a adresat, împreună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, invitația membrilor Consiliului European de a participa la Summitul de la Sibiu din primul semestru al anului 2019, propunere care a fost foarte bine primită.

În ceea ce privește reuniunea care s-a desfășurat vineri, aceasta s-a concentrat pe două teme majore: „Viitorul guvernării şi securitatea”, vizând rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital şi „Viitorul economiei şi societății”, referitor la nevoile viitoare ale Uniunii în materie de infrastructură, piaţă şi forţă de muncă.

Share Button

Leave a Comment