Sindicatele cer demisia Ministrului Muncii

Share Button

Liderii Blocului Național Sindical și C.N.S. „Cartel Alfa” cer demisia ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, acuzând-o că nu cunoaște legislația muncii. Potrivit acestora, aceasta vorbește în necunoștiință de cauză când spune că salariile nu vor scădea după mutarea contribuțiilor de la angajat la angajator. CNS Cartel ALFA solicită Președintelui României să medieze conflictul social dintre partnerii sociali și Guvern.

„Avem un ministru al muncii cinic care nu este preocupat de piața muncii, care nu înțelege legislația și nici rolul și semnificația poziției publice pe care o ocupă. Cu asemenea ministru al muncii nu va fi restabilit în România respectul față de lucrători și nici principiile muncii decente. Măsurile pe care le promovează acum, prin dezinformare și MINȚIND în toate datele pe care le prezintă public, prin dezinteresul pe care îl are faţă de lucrătorii din sectorul economic, prin gândirea feudală faţă de lucrători (oricum angajatorul face ce vrea în România cu lucrătorul) sunt împotriva lucrătorilor și vor avea consecințe grave, greu de estimat în amploarea lor, atât în plan social, dar și economic.

Ministrul muncii a elaborat una dintre cele mai proaste legi a salarizării publice care, nu numai că nu rezolvă problema inechității și dezechilibrului în interiorul sistemului bugetar, ci o adâncește. A făcut niște promisiuni exagerate și bazate mai mult pe închipuiri decât pe realități economice și este incapabilă de a își asuma greșelile, preferând să sacrifice un întreg sistem social, punând în pericol construcția socială europeană, creată cu mari eforturi în decenii de dialog social și luptă pentru drepturi sociale.

Întreaga Europă discută despre Pilonul Social European și măsurile necesare pentru a restabili dimensiunea socială, o distribuție mai echitabilă a rezultatelor economice între capital și lucrători, o piață a muncii corecte și funcționale și sisteme de protecție eficiente.

În condițiile în care în România se intregistrează cea mai mare inechitate de venituri și aproape un sfert din lucrători (adică persoane care au un loc de muncă!!) intră în categoria săracilor, guvernul merge înainte cu măsuri aiuritoare, ne-susținute de niciun segment al societății (inclusiv Consiliul Investitorilor Străini s-a exprimat împotriva acestei măsuri), care duc societatea în direcția opusă: precarizarea și împovărarea lucrătorilor, lipsirea lor de drepturi în fața angajatorilor și deteriorarea serviciilor publice.

Codul Fiscal propus de guvern, care realizează transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, nu face decât să întărească regimul sclavagist în România. Intreaga povară a întreținerii sistemelor publice de securitate este susținută exclusiv din buzunarul lucrătorilor.

Suntem de acord să fie scutite de contribuții anumite categorii sociale, dar în acest caz, guvernul are obligația să facă viramentele în bugetele fondurilor sociale din alte surse, așa cum se întâmplă în prezent, prin reținerea la sursă de către instituțiile plătitoare. In propunerea de Cod fiscal, aceste transferuri nu sunt prevăzute, iar efectele vor fi: scăderea numărului de servicii publice gratuite, a numărului de medicamente compensate etc. pentru toată lumea, deteriorarea și mai accentuată a serviciilor publice, subminarea încrederii cetățenilor în capacitatea statului de a gestiona securitatea socială. Poate că este fix ceea ce se urmărește, cu scopul final de a privatiza serviciile publice, bunul tuturor, în favoarea unor grupuri de interese.

Având în vedere toate acestea, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” solicită demiterea de urgență a Ministrului Muncii și, având în vedere starea de conflict social, cerem Președintelui României să își asume rolul constituțional de mediator între părţile implicate: Guvern şi partidele de guvernământ, pe de o parte, şi partenerii sociali de cealaltă parte (confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative).”, a spus Bogdan Hossu, președintele C.N.S. „Cartel Alfa”, într-un comunicat de presă remis redacției.

„Au ajuns să se încurce în minciuni, își schimbă pozițiile de la o săptămână la alta”, a spus și Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Liderii sindicali cer demisia Liei Olguța Vasilescu, “pentru că este inacceptabilă ca ministru al Muncii”.

Share Button

Leave a Comment