România, somată de CE pentru că a depăşit limitele stabilite în cazul poluării

Share Button

Comisia Europeană a somat, marţi, România şi alte opt ţări europene să ia măsuri pentru diminuarea poluării aerului până la sfârşitul săptămânii viitoare, în caz contrar urmând să fie lansate procedurile de sancţionare.

Astăzi, în cadrul reuniunii de lucru privind calitatea aerului, organizată, la Bruxelles, la solicitarea comisarului european pentru mediu, afaceri europene și pescuit, Karmenu Vella, alături de reprezentanții autorităților publice centrale de mediu din Republica Cehă, Germania, Spania, Franța, Italia, Ungaria, Slovacia și Regatul Unit al Marii Britanii, a participat și o delegație a României, condusă de domnul secretar de stat Laurențiu Neculaescu.
În cadrul acestei întâlniri, România a prezentat măsurile întreprinse și progresele înregistrate de autoritățile administrației publice locale și de cele de mediu cu privire la acțiunile realizate în vederea îmbunătățirii calității aerului și, implicit, a stării de sănătate a populației.
De asemenea, România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării legislației de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul TAIEX P2P (Peer to Peer) în domeniul calității aerului.
La finalul discuțiilor, tuturor statelor participante li s-a solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie a.c., detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii.

Informații utile:
În prezent, România face obiectul Cauzei 2009/2296 privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de art. 13, alin. (1), coroborat cu Anexa XI și art. 23, alin. (1) din Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (depăşirea în România a valorilor limită pentru indicatorul particule în suspensie – PM10)
– Cauza 2009/2296 este o procedură de infringement aflată în etapa avizului motivat suplimentar.
– Inițial, această procedură a vizat 17 zone şi aglomerări din România, pentru care s-au raportat Comisiei Europene depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10, pentru anii 2007 şi 2008.
– În urma demersurilor realizate în contextul cauzei 2009/2296 și a informațiilor comunicate Comisiei, obiectul procedurii de infringement a fost restrâns de la cele 17 zone şi aglomerări la 3 aglomerări: Bucureşti, Brașov şi Iaşi.

Share Button

Leave a Comment